Spel på hästar i Sverige

I Sverige har vi ett stort spelande på hästar. Det som spelas på mest är trav och därefter kommer galopp. Travsporten i Sverige ligger i topp i världen. Ett av de tre största travloppen går av stapeln varje år i Sverige. De andra stora loppen hålls i Frankrike och USA. Travlopp som går att spela på hålls alla dagar utom julafton i Sverige vilket ger bra möjligheter till spel för den som gillar det. Det krävs inga stora pengar för att kunna spela utan det går att välja vilken summa som ska satsas.

Elitloppet

Varje år den sista söndagen i maj, samma dag som mors-dag, går Elitloppet av stapeln. Det här är ett av Sveriges största årliga event och det är en folkfest hela helgen. På söndagen när själva Elitloppet går av stapeln kan det komma uppemot 36 000 besökare till Solvalla.

Hästarna som deltar i loppet har fått en särskild inbjudan om att vara med. Det är bara de bästa hästarna i världen på den distansen som är aktuella. Givetvis är det viktigt för åskådarna att få se trav av världsklass eftersom det är ett lopp som många personer ser år efter år.

Loppet körs först i två kvallopp där de fyra bästa från varje kval går vidare till finalen. Finalen brukar vara det näst sista loppet för dagen och går runt 17.30.

Under Elitloppsdagen körs fler spännande lopp och i de flesta är det bara inbjudna hästar eller finaler. Det brukar vara allt från prestigefyllda lopp för de minsta ponnyerna till det mindre kända Elitloppet för kallblod. Ett sprintlopp som går över bara upploppet brukar vara ett populärt inslag eftersom det går snabbt och är spännande. Hästarna springer en kort sträcka väldigt snabbt vilket gör att publiken kommer igång. Det här är bara några av de saker som gör Elitloppet till den bästa tävlingsdagen inom travet enligt många.