Vita hästar som symbol

Hästar har fungerat som en symbol på många sätt genom historien. Vita hästar har alltid varit lite mer mystiska än andra hästar och fått en helt annan roll som symbol. Ofta har de fått en roll där de har visats upp med krigshjältar eller varit en symbol för fertilitet. I sagor och historier har hästarna ofta blivit en symbol för att tillhöra de viktigaste personerna oavsett om det var en prins eller den bästa krigare.

Speciella egenskaper som symbol

De vita hästarna har i historien fått speciella egenskaper. Pegasus är en av de mest kända genom de vingar han fick och sedan flög iväg. På senare år har enhörningar kommit att bli populära och finns att hitta på allt från klädesplagg till barnböcker. Symbolerna har ibland blivit att vita hästar har försetts med fler ben eller huvuden. Vi har Sleipner med sina åtta ben från den nordiska mytologin och Uchchaihshravas med sju huvuden från den hinduiska. Mystiken har funnits med oavsett om det bara har varit en vit häst eller hel flock. I många sagor har de vita hästarna haft magiska egenskaper och har till exempel kunnat varna för faror och liknande.

Vita hästarna var hjältar

Ibland har de vita hästarna fått en symbol av att vara hjältar. De har även varit heliga och kunnat ta över negativa krafter. I motsats till hjälteroller har de även ibland offrats till gudar.

De vita hästarna har även varit de hästar som har burit skyddshelgon och krigshjältar genom livet. De har i historier kunnat visa sig som övernaturliga genom att de har haft förmågan att kunna stiga upp ur havet eller komma fram ur ett blixtnedslag.

Många de myterna som finns är berättelser som har funnits sedan århundraden f Kr. En del har vi kvar idag även om det är fiktiva berättelser besitter de viss mystik.