Hästar i Sverige

Hästar är väldigt populärt i Sverige. Enligt den senaste statistiken som kom från Jordbruksverket finns det 355 000 hästar i landet. Siffrorna säger en hel del om hur populära hästarna är för svenskar. I Sverige har vi en lång tradition med ha hästar på olika sätt i samhället. Förr i tiden använde vi dem i skogen och jordbruket för att utföra tungt arbete. Hästarnas funktion har genom åren övergått till att bli mer som en fritidssysselsättning än att vara ett arbetsdjur.

Användningsområden för hästar idag

Idag är användningsområdena för häst helt annorlunda. Vi använder dem för nöjes skull som hobby till stor del. En del tävlar i någon gren inom ridsport exempelvis hoppning, dressyr eller fälttävlan. Sverige är ett av de största länderna inom travsport och det går travlopp i Sverige alla dagar utom julafton. Ett av världens största lopp, Elitloppet, går av stapeln på Solvalla i Stockholm den sista söndagen i maj varje år. En annan hästkapplöpningsgren som finns i Sverige är galopp som är mindre än travsporten.

Största raserna i Sverige

I Sverige finns det en stor avel av travhästar och ridhästar av sporttyp. Sverige har några av världens bästa travhästar och det gör att en lyckad avel kan bli en god affär. Till travhästar räknas raserna kallblodig och varmblodig travare. Den sistnämnda är den som är störst inom sporten och den ras det bedrivs mest avel inom.

På senare år har vi även börjat hävda oss internationellt när det kommer till svenskfödda hopphästar. Det här är en helt annan ras och hästarna är av en helt annan modell. På de större tävlingarna har fler och fler svenskfödda hästar kunna ta sig upp till den absolut högsta nivån. De har dessutom kunnat prestera bra. Det har gjort att priserna på de svenskfödda hästarna har gått upp och genom en lyckad avel går det att få bra betalt för en häst.